Janne J. M. Muhonen Kriittisiä puheenvuoroja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kielifasismi

Valinnanvapautta vastustava valiokunta

Eduskunnan sivistysvaliokunta esitti tämänpäiväisessä mietinnössään, että kansalaisaloite ruotsin kielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi hylättäisiin jo ennen eduskunnan käsittelyä.

Mitä vapaasta kielivalinnasta pahimmillaan seuraisi?

Valinnanvapaus kieltenopiskelun suhteen ei ole keneltäkään pois, vaikka tällaistakin kyseenalaista mielipidettä toisinaan kuulee – mikä ikinä onkaan todellinen motiivi taustalla. Oppimisprosessin tulee olla oppiaineen kuin oppiaineen kohdalla omaehtoista ja nykyinen koulutuspolitiikka kaipaa lisää dynamiikkaa, eli vanhoista kuvioista, kuten ns. Jukolan veljesten mallista, irrottautumista ja toisaalta entistä yksilöllisemmin laadittuja henkilökohtaisia opetussuunnitelmia (HOPS). Avainasemassa on valinnanvapaus.

Kaksikielisen rikkauden kahdet kasvot

Havaintojeni mukaan kaksikielisyyden tuomalla rikkaudella, voimavaralla ja kilpailukyvyllä puolustetaan useimmiten ruotsin kielen pakollista opetusta. Suomenruotsalaiset omaksuvat toki ihan omia aikojaan suomen kielen huomattavasti pakkoruotsin kanssa painiskelevia suomensuomalaisia paremmin, ja tähän vaikuttaa suomensuomalaisten huikea enemmistö kokonaisväestöstä sekä esim. se, että valtakunnallisista televisiokanavista vain yksi (YLE FEM) on ruotsinkielinen ja päivälehdistäkin harva (mieleeni tulee vain Hufvudstadsbladet).

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä